Lody Tajskie

Zwijane w efektowne rurki, smaczne i oryginalne – to lody tajskie.

Oczywiście każda porcja jest przygotowywana na oczach gości, co wpływa na oryginalność naszych deserów.

Absolutna nowość oraz hit sezonu. Co prawda, w niektórych miejscach w Polsce zaczęły ukazywać się rok temu, natomiast u nas jest to atrakcja, która zagościła z początkiem poprzedniego roku. Tajskie lody to niesamowity przysmak, pochodzący z Półwyspu Indochińskiego.

Lody tajskie
Lody tajskie

Lody tajskie to radość nie tylko dla dzieci ale i dorosłych. Desery te cechują dwie rzeczy – widowiskowa forma przygotowania oraz oryginalny smak, jakiego nie spotkamy w tradycyjnych lodach . Każdy może sobie skomponować smak wedle własnych upodobań. Wszystko dzieje się na zimnej płycie, która specjalnie do tych celów sprowadzona została z Tajlandii. Samo przygotowanie takich lodów jest niepowtarzalne, gdyż wszystko dzieje się na oczach gości. Proces przygotowania 1 porcji lodów trwa – w zależności od ilości dodatków – ok. 2 minut. Wcześniej przygotowaną mieszankę mleczną najpierw wylewa się na zmrożoną płytę, której temperatura sięga nawet -20°C, potem dodaje się dowolnie wybrane przez klienta składniki.

Wszystko miesza się za pomocą specjalnie wyprofilowanych szpachelek jednocześnie siekając dodatki. Kulminacja to rozsmarowanie całości w cienką warstwę, która umożliwia zeskrobanie jej tworząc postać rolek. Lody tajskie nazywane rolowanymi a nawet ,,smażonymi” są bardzo rozpowszechnione w swojej rodzimej Tajlandii. Tam podawane są z ulicznych stoisk, gdzie deser jest naturalny, przygotowywany z gamy nieskończonej ilości składników, a co najważniejsze – lód jest świeży a nie przemrożony.

Lody tajskie